|
|
|
|
|
Wyśmienita
marokańska kuchnia jako mieszanka kolorów, konsystencji i
wyjątkowych aromatów zaliczana jest do najlepszych na
świecie. Marokańskie zapachy oraz słodko-kwaśne kompozycje smakowe
potrafią zaangażować wszystkie zmysły człowieka.
|
|
|
|
|
|
Istotnym elementem kuchni marokańskiej
są naturalne składniki, które sprawiają, że marokańskie
jedzenie uważane jest jako jedno z najzdrowszych. Wśród tych
składników można wymienić tłuszcze, aromatyczne rośliny oraz
przyprawy i zioła. Większość Marokańczyków stosuje oliwę z
oliwek oraz olejek arganowy dostępny wyłącznie w Maroku. Składnikiem
potraw są także aromatyczne rośliny takie jak: cebula, czosnek,
bazylia, natka pietruszki, zielona kolendra, majeranek i
mięta.
Aromaty przypraw i ziół w
połączeniu z właściwościami leczniczymi sprawiają, że stanowią one
istotny element w procesie przygotowania potraw marokańskich. Kluczowe
dla kuchni w Maroku przyprawy to: anyżek, pieprz cayenne, kurkuma,
szafran, kardamon, kolendra oraz kmin rzymski. Niezwykłą przyprawą o
charakterystycznym smaku jest imbir i cynamon. Stosuje się też znany
wszystkim czarny i biały pieprz, paprykę i nać pietruszki.
Najważniejsze są trzy mieszanki przypraw: szarmula – do
marynat, barissa – ostra przyprawa z czerwonego pieprzu i ras
al-banut, mieszanka przypraw do tadżinu. Niezastąpione są także
najróżniejsze zioła wśród których
znaleźć można szarą werbenę oraz zaatar jako dodatek do herbaty lub do
dekoracji potraw. Niezbędnymi składnikami w kuchni marokańskiej są:
orzechy, rodzynki, miód oraz cytrusy i suszone owoce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tadżin
- czyli potrawa
złożona
z mięsa, warzyw, ziół i przypraw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ŚNIADANIE
W Maroku, a przede wszystkim w
miastach można zjeść typowe śniadanie w wersji francuskiej, czyli
pieczywo, masło, dżem, sery oraz jajka i kawa. Miłośnicy
placków powinni spróbować rgajf, podobne do
naleśników placki z kruchego ciasta podawane z miodem oraz
masłem.
PIECZYWO
W Maroku wypieka się różne
rodzaje tradycyjnego pieczywa. Najbardziej znany jest chleb tafarnout,
pieczony tradycyjnie w glinianym piecu. Płaskie pieczywo to w Maroku
podstawa jadłospisu. Stosuje się je do każdego posiłku, nawet do
śniadania. Stosowany jest też do tadżinu, gdzie macza się go w
aromatycznym sosie mięsno-warzywnym. Chleb służy też do nabierania
warzyw oraz spożywanego na końcu mięsa.
SAŁATKI
Główny posiłek dnia to
najczęściej najróżniejsze sałatki podawane na zimno lub
ciepło. Dominuje w nich bakłażan podawany jako sałatka lub pieczony i
nadziewany. Kolorytu i smaku nadaje także mieszanka
pomidorów, czerwonej cebuli oraz zielonej i ostrej czerwonej
papryki. Stosowane są także oliwki i oliwa z oliwek, oraz oliwa z
orzechów arganowych. Popularna jest chakchuka - sałatka z
pomidorów i zielonej papryki oraz zaalouk –
sałatka z gotowanego bakłażana i pomidorów. Do ciekawych
smakowo sałatek zalicza się ihzina – sałatka z oliwek,
papryki i pomarańczy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ZUPY
Sałatki niekiedy mogą być zastąpione
zawiesistą zupą jarzynową, z mięsem i dodatkiem ryżu. Najsłynniejsza
marokańska zupa to harira, która dzięki składnikom ma
charakter rozgrzewający. Podstawą tworzenia zupy jest mięso baranie lub
do wyboru wołowina lub drób. Kolejnym dodatkiem może być
mieszanka ciecierzycy, bobu, grochu i soczewicy. Nie może zabraknąć też
pewnej ilości warzyw, ziół i przypraw. Harira może być też
ugotowana z ryżem lub makaronem, a nawet kuskusem. Zupę podaje się na
różne sposoby np. z jajami gotowanymi na twardo, plackami
lub suszonymi figami. Niekiedy podaję się ją z szabaką, czyli ciastem w
miodzie. Do tego suszone daktyle. Marokańczycy jedzą ją często jako
wieczorny posiłek. Harira może też być gotowana bez dodatku mięsa,
wtedy nazywa się marakszijja.
Zupa kochanków jest typowo
marokańska, chociaż składniki do przyrządzenia można kupić prawie
wszędzie. Ta kremowa zupa marchewkowa zachwyca egzotycznym dodatkiem
imbiru i soku z pomarańczy. Inne zupy popularne w Maroku to między
innymi: bisara z zielonego groszku oraz zupa jarzynowa i
rosół.
DANIA
GŁÓWNE
Po
przekąskach i
zupie przychodzi pora na coś bardziej treściwego.
Obowiązkowo należy
spróbować bastile. Jest
to rodzaj delikatnego placka
faszerowanego mięsem gołębim, warzywami i
ugotowanymi na twardo jajkami z dodatkiem migdałów. Przed
podaniem bastile
posypuje się cukrem i cynamonem.
Kolejne
treściwe
danie to tadżin, czyli potrawa
złożona z mięsa, owoców i warzyw gotowanych powoli w
naczyniu od którego wzięła
nazwę. Jednym ze składników jest mięso wołowe, drobiowe,
jagnięcina, baranina a
nawet mięso kozie i wielbłądzie. Niekiedy do tadżinu dodaje się ryby i
owoce
morza. Dodatkowych smaków dostarczają warzywa: bakłażan,
cebula, marchew,
ziemniaki, papryka i pomidory. Niezapomnianych zapachów
dostarczają zioła i
przyprawy takie jak: natka pietruszki czy liście kolendry.
Wśród dodatków mogą
być oliwki, prażone migdały oraz orzechy pinowe i pistacjowe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|