|
|
|
|
|
OWOCE
Po deserze, na zakończenie posiłku,
podaje się półmisek owoców w którym
znajdują się najczęściej pomarańcze, figi, czereśnie i jabłka. Często
podaje się plastry pomarańczy lub różowego grejphuta
pokropione wodą z kwiatów pomarańczy i przybrane listkami
mięty. Inne popularne owoce to granaty, brzoskwinie, melony, banany,
śliwki i wszystkie typy owoców cytrusowych. Ciekawym smakiem
mogą pochwalić się marynowane w solance cytryny, które
nadają daniom smak i pikanterię.
CIEPŁE
I ZIMNE NAPOJE
Obowiązkowym napojem w Maroku jest
herbata nazywana „marokańską whisky”. Marokański
ataj to bardzo słodki napar z zielonej herbaty, parzony w dzbanku.
Liście wrzuca się do dzbanka i zalewa wrzątkiem by straciły goryczkę.
Następnie dosypuje się kolejne liście oraz cukier i pozostawia na kilka
minut do zaparzenia. Kiedy napar osiągnie odpowiednią moc, nalewa się
go do niewielkich kolorowych szklaneczek z dużej wysokości, aby na
herbacie powstała delikatna pianka. Zamawiając ją w restauracji lub
kawiarni do wyboru można poprosić herbatę bez cukru albo lekko
posłodzoną, albo najzwyklejszą czarną herbatę. Marokańczycy cenią też
kawę, najczęściej zawsze mocną i czarną oraz pół na
pół z mlekiem. Niekiedy też z cynamonem i kilkoma ziarnami
pieprzu. Najczęściej podawana jest w szklance.
|
|
|
|
|
|
|
Pomarańcze
- popularne owoce w Maroku |
Przygotowywanie
herbaty marokańskiej |
|
|
|
|
|
Prawdziwą
specjalnością Maroka są świeżo wyciskane soki owocowe, z
których pomarańczowy jest najbardziej popularny. Słodkie,
soczyste i aromatyczne marokańskie pomarańcze można kupić prawie
wszędzie, na bazarach i w sklepach. Tradycyjny sok pomarańczowy można
posypać też cynamonem. Według uznania można go zmieszać także z
bananami i granatami. Pozostałe najpopularniejsze soki to jabłkowy,
wiśniowy, winogronowy oraz z granatów i awokado. Popularne
napoje to także mleko bananowe i mleko migdałowe.
ALKOHOLE
Maroko jest krajem muzułmańskim, mimo
to produkuje się tu i sprzedaje różne napoje alkoholowe.
Najbardziej popularne jest piwo i wino. Tutejsze specjały piwne to
między innymi: Casablanca Beer, Flag Specjale i Stork. Z
regionów uprawy winorośli (okolice Fezu, Meknesu i na
północ od Casablanki i Oujdy) pochodzą smaczne roczniki win
białych, czerwonych i różowych. Do najpopularniejszych z
nich należą: „Les Trois Domaines Guerrouane” i
„Ksar Beni M’Tir”.
tekst: Wojciech Witkowski
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|