|
|
|
|
|
Wybrane składniki wkłada się do
płaskiego naczynia, przykrywa pokrywką w kształcie komina i przenosi je
do paleniska z węglem drzewnym. Sekret potrawy tkwi w bardzo wolnym
gotowaniu na stopniowo podsycanym ogniu. Znanych jest około dwustu jego
odmian. Jedną z nich jest połączenie jagnięciny z cebulą, kolendrą,
pomidorami i warzywami. Z kolei tadżin z owocami składa się z
jagnięciny z morelami. Tadżin i bastilę doprawia się np.: szafranem,
kurkumą, kminkiem i imbirem, które są nieodłącznym elementem
kuchni marokańskiej.
KUSKUS
Podstawą marokańskiej diety jest
kuskus, składający się z okrągłych granulek, powstałych w wyniku
ugniatania zwilżonej semoliny, posypanych następnie drobną mąką
pszenną. Kuskus przyrządzany w tradycyjny sposób gotowany
jest na parze ale jego produkcja wymaga czasochłonnych przygotowań.
Obecnie produkuje się go mechanicznie z mąki pszennej, wody i
dodatków. Odpowiednio przyprawiony podaje się najczęściej na
półmisku. Podawany jest najczęściej z warzywami i mięsem, a
na południu kraju z rodzynkami. Istnieje wiele rodzajów
kuskusu, czego przykładem jest kuskus z siedmioma rodzajami warzyw,
kuskus z roladami kourdass itp. Kuskus może być też podawany na słodko
jako seffa. Przyrządzany jest wtedy z cynamonem, cukrem, śliwkami,
rodzynkami i migdałami. Zawsze podawany ze śmietaną.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tadżin
- gliniane naczynie z pokrywką
w kształcie komina |
|
|
|
|
|
|
|
|
MIĘSA
I RYBY
Podstawą kuchni marokańskiej jest
baranina, a także wołowina w postaci kebabów.
Popularnym składnikiem większości dań jest kurczak i jagnięcina
gotowana na wolnym ogniu, dopóki nie będzie wystarczająco
miękka. Mięso gołębie stosowane jest do bastilli, a królik
podawany jest z kuskusem lub jako składnik tadżinu. Popularnymi daniami
są szaszłyki, czyli nadziane na szpadki kawałki mięsa, upieczone nad
paleniskiem, serwowane z chlebem i surówką. Mięsa mogą być
też podawane na słodko. Najlepszym tego przykładem jest wspomniana
wcześniej baskila oraz mrouzia, czyli jagnięcina na słodko z dodatkiem
rodzynek, miodu i migdałów.
Wśród potraw z drobiu w
Maroku wymienić można kurczaka o smaku cytrynowym. Obowiązkowym
składnikiem są aromatyczne przyprawy takie jak: kurkuma, paryka,
szafran oraz wszechobecny cynamon.
Za najlepsze mięso uważana jest
jagnięcina, jednak nie za często spożywana ze względu na wysoką cenę.
Marokańska jagnięcina uważana jest za jedną z najlepszych ponieważ u
hodowanych tu owiec większość tłuszczu gromadzi się w ogonie. Dzięki
temu marokańska jagnięcina pozbawiona jest specyficznego, ostrego
aromatu, charakterystycznego dla baraniny i jagnięciny z Zachodu.
Ciekawą w smaku potrawą jest maszwi, czyli jagnię przyprawione
szafranem, czosnkiem i papryką, pieczone w całości na wolnym ogniu,
niekiedy w glinianym piecu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ryby i owoce morza są mniej popularne
od mięs, ale też chętnie znajdują się na marokańskich stołach.
Wśród nich dominują ryby - grillowane lub gotowane i
podawane w tadżinie. Warto spróbować ostryg z Oualidii,
które uważane są za luksusowy smakołyk, podawany w
najlepszych restauracjach. Warto spróbować też doradę i
okonia morskiego marynowanego w zaprawie czosnkowej z przyprawą zwaną
szarmulą. Podaje się je także nadziewane migdałami, jako steki i
szaszłyki. Podawane mogą być też w cieście jako boulettes z pikantnym
sosem pomidorowym. Ofertę dań owoców morza uzupełniają
małże, kalmary, krewetki, ostrygi i ośmiornice, które
najczęściej smaży się lub grilluje.
DESERY
Po daniu głównym pora
przychodzi na kuszące desery czyli wszelkiego rodzaju naleśniki, ciasta
i ciasteczka. Większość z nich z orzechami, owocami, nasączone miodem.
Nie można też przegapić marokańskich naleśników z miodem,
masłem i sezamem. Wśród ciast znane jest pastili –
miodowe ciasto deserowe nadziewane orzechami.
Do lubianych ciasteczek należy kaab
ghzahl nazywany też cornes de gazele, czyli „rogi
gazeli”. Jest to wyjątkowy rogalik wyrabiany z dodatkiem
cukru, wody pomarańczowej i cynamonu, zawierający zmielone orzechy.
Inne rarytasy to briouats – małe trójkątne
ciasteczka z nadzieniem słodkim w postaci migdałów i
pomarańczy. Do lubianych łakoci należy też chebakya, czyli ciasteczka
zawijasy smażone z dodatkiem miodu, sezamu i przypraw korzennych. Warto
spróbować sfenj, marokańskich pączków posypanych
cukrem lub moczonych w miodzie. Ciekawy smak mają także halwa shebakia
– ciasteczka sezamowe, które po usmażeniu
zanurzane są w miodzie i wodzie pomarańczowej. Popularna jest także el
bahlawa, której głównym składnikiem są migdały,
orzechy oraz miód.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|